19.12.2022

Kako ohraniti zdravo srce: 11 preverjenih nasvetov

Srce nam daje življenje, zato je pomembno, da ga ohranjamo v dobrem stanju. Ves čas zagotavlja stalen obtok krvi in je eden najbolj vitalnih organov v človeškem telesu. Srčno-žilne bolezni so vodilni vzrok umrljivosti po svetu, tudi v Sloveniji, za kar lahko krivimo – poleg genov – hiter, stresen in sedeč način življenja. Nepravilno delovanje srca lahko povzroči vrsto težav, od zamašitve arterij do visokega krvnega tlaka, prav tako se poveča  tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, tudi sladkorno bolezen ter aterosklerozo.

Kako pomembna je skrb za zdravje srca, dokazuje gesta Svetovne  zveze za srce, ki je leta 2000 določila, da se  vsako leto 29. septembra obeležuje Svetovni dan srca. 

Izberite primerno dodatno zdravstveno zavarovanje

Da bi ohranili zdravje svojega srca, moramo paziti na pravilno prehrano in biti vsak dan vsaj minimalno telesno aktivni. Kljub temu pa se zgodi, da nas doletijo težave, na katere nismo pripravljeni. Za to je Zavarovalnica PRVA pripravila paket PRVA Zdravje, kjer s sklenitvijo dodatnega zdravstvenega zavarovanja pridobite dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev v zasebnem sektorju v povprečju petih dneh pri novonastalih boleznih in poškodbah, pri čemer vam ne bo treba skrbeti za stroške. 

Tudi pri boleznih srca je ključen dejavnik za uspešno ozdravitev čas. Zavedati se moramo, da se zaradi dolgih čakalnih vrst v javnem zdravstvenem sistemu lahko pojavijo še dodatni zdravstveni zapleti. Zato je zelo pomembno, da do diagnoze in posledično zdravljenja dostopamo hitro, s tem pa si omogočimo tudi  hitrejšo ozdravitev. Pri tem vam bodo pomoč nudili zasebni izvajalci zdravstvenih storitev, ki so nam zaradi visokih stroškov velikokrat težje dosegljivi.


V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj nasvetov za ohranitev zdravja vašega srca.

Nasvet št. 1: Tudi srce potrebuje počitek

Če boste dovolj spali, vam bo telo hvaležno, krvni tlak in srčni utrip pa bosta nižja. Strokovnjaki po svetu priporočajo vsaj 7 ur spanja na noč. Ko vas bo naslednjič zamikalo, da bi ostali budni pozno v noč, se spomnite, kako pomemben je nočni spanec za vaše srce. Prav tako se bo v arterijah odložilo manj kalcija, če bomo srcu dovolili počitek.

Nasvet št. 2: Zajtrk je pomemben obrok

Zajtrka nikar ne preskakujte, raje si zjutraj pripravite ovsene kosmiče, ki so bogati s hranili, beta glukanom in lahko prebavljivimi vlakninami. Pri tem v telo ne boste vnašali slabih maščob, ki bi povzročale nastajanje škodljivih oblog v arterijah.

zmanjšajte obseg pasu in poskrbite za zdravo srce

Nasvet št. 3: Zmanjšajte obseg pasu

Čezmerna teža in debelost sta dokazani tveganji za bolezni srca kot tudi možgansko kap. Kljub vsemu indeks telesne mase ni popolna mera, temveč se pri dejavnikih tveganja za bolezni srca govori o obsegu pasu, torej o trebušni maščobi. Ta posebej ogroža zdravje, saj je dokazano povezana s presnovnim sindromom. Obseg pasu pri ženskah naj ne bi bil večji od 102 cm, pri moških pa 94 cm.

Nasvet št. 4: Zdravo se prehranjujte

Vsakodnevni jedilnik naj bo bogat z živili za zdravo srce in ožilje. Najboljša izbira je prehrana, ki je bogata s sadjem, zelenjavo, vlakninami, ribami in pustim mesom.

Nasvet št. 5: Redno si umivajte zobe

Zdravje ustne votline je dober pokazatelj tako splošnega zdravja kot zdravja srca, saj imajo tisti s parodontalnimi boleznimi večjo nagnjenost k razvoju bolezni srca. Bakterije v ustih, ki so odgovorne za nastanek bolezni dlesni, se lahko preselijo v krvni obtok in povečajo proizvodnjo proteina CRP, indikatorja vnetja krvnih žil.

Nasvet št. 6: Bodite aktivni

Zelo pomembno je, da dela ne nosimo  domov. Če v službi večino časa sedimo, doma izkoristimo vsaj pol ure za sprehod ali vadbo. Ne samo da vam bo srce hvaležno za telesno aktivnost, tudi sami se boste počutili bolje. Poskusite telovaditi vedno ob istem času, da to postane vaša stalna navada. Vsaj 20 minut hoje na dan zmanjša tveganje za srčni infarkt vsaj za tretjino. Če torej želite prehoditi kratko razdaljo, raje namesto avtomobila uporabite svoje noge.

Nasvet št. 7: Ne izolirajte se

Ljudje, ki so družbeno dejavni, ponavadi živijo dlje od tistih, ki niso. Študije so pokazale, da ljudje, ki so sami in socialno izolirani, 2- do 3-krat pogosteje umirajo zaradi bolezni srca. Tako kot morate najti čas za druženje s prijatelji, si morate nekaj minut na dan vzeti samo zase. Ni pomembno, ali boste teh nekaj minut uživali v kopeli ali pa se 10 minut sproščali ob prvi jutranji kavi. V teh nekaj minutah boste umirili svoje telo in zmanjšali tveganje za težave s srcem.

Nasvet št. 8: Bodite seznanjeni s srčnimi boleznimi v družini

Če veste, da je nekdo iz vaše družine že imel težave z ožiljem ali srčne težave, obstaja tveganje, da se bodo te težave pojavile tudi pri vas. Zato se pravočasno odzovite na simptome srčnih težav in poskrbite za preventivo.

Zdravo se prehranjujte in poskrbite za zdravje srca.

Nasvet št. 9: Brez stresa, prosim

Stres je danes eden od glavnih krivcev za nastanek različnih bolezni, zato ga moramo čim bolj omiliti. Poleg tega, da vpliva na naše psihično zdravje, lahko vpliva tudi na težave z ožiljem in srcem.

Nasvet št. 10: Opustite kajenje in se izogibajte ljudem, ki kadijo

Cigarete negativno vplivajo tudi na zdravje srca in ožilja, prav tako tudi pasivno kajenje močno vpliva na vaše zdravje.

Nasvet št. 11: Smejte se

Strokovnjaki kot dobro preventivno dejavnost pred boleznimi srca priporočajo veliko smeha. Študije so pokazale, da imajo tisti, ki se niso dovolj smejali in so bili večino časa pod stresom, večje tveganje za razvoj bolezni srca.


Smo vas prepričali? 

S sklenitvijo ene ali kombinacije več zavarovalnih kritij zdravstvenega zavarovanja PRVA Zdravje boste poskrbeli za večjo finančno in zdravstveno varnost oziroma bo vam in vašim najbližjim olajšalo neprijetno situacijo ob novonastali bolezni ali poškodbi.

Kadar želite koristiti zavarovanje ali pa se naročiti na zdravstveno storitev, lahko pokličete naše strokovnjake na telefonsko številko točke PRVA Zdravje 01 7775775. Točka je tako dostopna 24 ur na dan, strokovnjaki pa so vam na voljo za osebni načrt zdravljenja.

Če potrebujete kardiološki pregled, poiščite specialista na portalu ambulanta.si

Dodatno zdravstveno zavarovanje PRVA Zdravje lahko sklenejo osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji od dopolnjenega 15. do dopolnjenega 68. leta starosti. Na spletni strani si lahko preberete še več o paketih zavarovalnice PRVA in si izberete tistega ali kombinacijo, ki vam najbolj ustreza. PRVA vsebuje mrežo izvajalcev, v kateri je več kot 80 zasebnih zdravstvenih ustanov in več kot 310 uveljavljenih strokovnjakov, ki zagotavljajo tako strokovno kot celostno zdravstveno storitev na najvišji ravni.