16.01.2023

Kako optimalno poskrbeti za svoje zdravje

Kadar smo zdravi, pogosto pozabimo na preventivo pred morebitnimi boleznimi. Vendar se naše razmišljanje spremeni takoj, ko se pojavijo težave. Skrb za lastno zdravje bi morala biti vseživljenjska navada oziroma, še bolje, način življenja. Po zadnjih ocenah specialistov bi lahko vsaj polovico kroničnih bolezni preprečili z boljšo skrbjo za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Nikoli ni prepozno za pozitivne spremembe. Zakaj torej že danes ne bi sprejeli zdravih odločitev?

Recite NE nezdravim navadam: Prvi korak k boljši skrbi za zdravje

Opustiti nezdrave navade ni lahko, ni pa nemogoče. Dve odločitvi, ki takoj pripomoreta k boljšemu počutju, sta prenehanje kajenja in zmanjšanje pitja alkohola. Opustitev kajenja občutno zmanjša tveganje za rakava obolenja ter bolezni srca in ožilja. To pa še ni vse. Le 20 minut po tem, ko nehate kaditi, se vaš krvni tlak in utrip znižata, saj se raven nikotina v krvi zniža. Šele 12 ur po zadnji cigareti se pozitivni učinki povečajo, saj v krvnem obtoku ni več toksinov. 24 ur pozneje se zniža tveganje za srčni infarkt, po dveh dneh brez kajenja pa se telo začne močno regenerirati in živčni končiči spet začnejo  rasti. Tudi hrana dobiva boljši okus, izboljša se tudi vonj. Po letu dni se tveganje za srčni infarkt zmanjša za kar 50 odstotkov! 

Gibanje za zdravje: Pomembnost aktivnega življenjskega sloga

Samo 30 minut hoje na dan lahko že pomembno izboljša vaše zdravje. Redna vadba pomaga preprečevati čezmerno težo, bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, dobra fizična kondicija pa pozitivno vpliva tudi na duševno stanje posameznika. Že po kratkem sprehodu se boste bolje počutili. 

Zdrav življenjski slog in gibanje

Zdrava prehrana: Ključni del skrbi za zdravje

Zelenjave in sadja v naši prehrani ni nikoli dovolj, še posebej zelenjavo lahko jemo kadarkoli. Žal pa številne dnevne obveznosti in hiter tempo življenja praviloma pomenijo manj skrbi za zdravo prehrano. Zelenjava in sadje zaradi visokega deleža mineralov ter vitaminov dokazano izboljšujeta zdravje. Obenem ne pozabite na zadosten delež vnosa vlaknin, zamenjajte testenine in kruh iz bele moke za polnozrnate izdelke ter zmanjšajte vnos soli in sladkorja. Vnaprej si pripravite obroke, če veste, da naslednji dan ne boste imeli časa za polnovreden obrok. Zelo pomembno je tudi to, da obrokov ne preskakujete. Dan začnite z zdravim zajtrkom, nato pa poskusite čez dan pojesti še 4 zdrave obroke, ki vas bodo nasitili. Tako ne boste posegali po hitri in nezdravi hrani.

Pomen dobrega spanca v skrbi za zdravje

Spanje je izjemnega pomena za dobro zdravje. Poskusite spati vsaj 8 ur na noč. Organizirajte si spalno rutino tako, da prej ležete k počitku in zjutraj zgodaj vstanete. 

Preventivni zdravstveni pregledi: Ključ do pravočasne skrbi za zdravje

Najpomembneje je redno spremljati svoje telo. Preventivni pregledi nam dajejo pravočasno sliko trenutnega zdravstvenega stanja in omogočajo hitro ukrepanje v primeru prvih odkritih sprememb. Le pravočasna diagnoza namreč lahko vodi k popolni ozdravitvi. Zato sklenite dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S sklenitvijo samoplačniškega zdravstvenega zavarovanja pri Zavarovalnici PRVA boste lahko takoj dostopali do vseh pregledov. Kritja, ki jih ponujajo, so različnega cenovnega razreda in dostopna vsem. Omogočajo namreč kritje stroškov zdravstvenih storitev, ki vam ne pripadajo ob sklenitvi obveznega zdravstvenega zavarovanja. Poleg samoplačniških pregledov pri različnih specialistih vključujejo tudi diagnostične postopke, kot so magnetna resonanca, CT, rentgen, enodnevni poseg, zdravila na beli recept, ambulantna rehabilitacija, telefonski nasvet zdravnika, v primeru težjih diagnoz pa tudi pridobitev in plačilo drugega zdravniškega mnenja iz različnih ustanov po svetu. 

Zavarovalnica PRVA nudi informacije v asistenčnem centru, ki je zavarovancem na voljo 24 ur dnevno. Zavarovanci se lahko naročijo na ustrezno zdravstveno storitev ali poskrbijo za celovit načrt zdravljenja v zdravstveni ustanovi znotraj zdravstvene mreže zavarovalnice. Na termin bodo naročeni v petih delovnih dneh, najdaljši čas je deset delovnih dni. Zavarovanje lahko sklenejo osebe med 15. in 68. letom starosti, na voljo pa je tudi za otroke, starejše od pet let. Zavarovanci lahko izbirajo med enim ali kombinacijo več zavarovalnih kritij ter med štirimi različnimi paketi: Specialisti in zdravila, Operativni posegi, Rehabilitacije in Drugo zdravniško mnenje. 

Preverite izvajalce preventivnih pregledov na portalu ambulanta.si

Različni paketi zavarovalnih kritij

Ob novonastalih bolezenskih stanjih in poškodbah kritje Specialisti in zdravila zagotavlja hiter dostop do specialističnih zdravstvenih storitev s kar 23 področij medicine. Krije stroške pregledov pri zdravniku specialistu in pripadajoče diagnostične preiskave na podlagi napotnice osebnega zdravnika ter plačilo zdravil, predpisanih na beli recept (do 250 evrov letno).

Kritje Operativni posegi krije stroške ambulantnih operativnih posegov v enodnevni obravnavi. Na voljo so posegi z 10 različnih področij medicine.

S kritjem Rehabilitacije lahko posameznik v enem zavarovalnem letu koristi 6 obravnav različnih vrst rehabilitacije s področij fizioterapije, delovne terapije in protibolečinske terapije, ki pomenijo nadaljevanje specialistične obravnave.

Kritje Drugo zdravniško mnenje posamezniku zagotavlja pridobitev in plačilo drugega zdravniškega mnenja na podlagi razpoložljive zdravstvene dokumentacije o obstoječem zdravstvenem stanju. Mnenje pripravijo neodvisni svetovno priznani strokovnjaki iz vodilnih tujih zdravstvenih ustanov po vsem svetu.

Ne odlašajte in že danes sklenite zavarovanje

PRVA vam nudi kakovostne uporabniške izkušnje, od sklenitve zavarovanja do uporabe zdravstvene storitve. Naročanje na storitev je preprosto, Točka PRVA je dostopna 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Za zavarovanca se pripravi tudi ustrezen načrt zdravljenja in se mu zagotovi dostop do specialista v povprečju le 3,41 dneva. V zdravstveni mreži izvajalcev PRVA je trenutno več kot 100 zasebnih zdravstvenih ustanov po vsej Sloveniji.

Že od 24,13 evra si tako lahko dodatno skrajšate pot zdravljenja in zmanjšate možnost razvoja kroničnih bolezni.