01.06.2023

Nasveti za zdravo črevesje

Težave s prebavo, kot so zgaga, napihnjenost, neprijetni plini in zaprtje odražajo, kaj se dogaja v našem telesu. Strokovnjaki ugotavljajo, da je v našem prebavnem traktu več kot 70 odstotkov imunskega sistema, zato je zdravo črevesje eden od najpomembnejših dejavnikov dobrega počutja.

Črevesje proizvede več kot 90 odstotkov telesnega serotonina (hormona sreče), poenostavljeno rečemo, da so črevesje naši drugi možgani. Pa sploh vemo, kakšno je zdravo črevesje? V njem namreč živi na milijarde bakterij, od katerih so ene izjemno koristne za zdravje, spet druge pa so škodljive. Ohranjanje pravilnega ravnotežja je zato ključnega pomena za naše celostno zdravje.

Izberite primerno dodatno zdravstveno zavarovanje

Črevesje ima v našem telesu izjemno vlogo, čeprav je pogosto po krivici spregledan organ. Iz zaužite hrane absorbira hranila in preprečuje vdor strupov v naše telo. Kadar se poruši črevesna flora, to negativno vpliva na naše počutje. Povzroči lahko imunski padec ali sproži hormonsko neravnovesje. Privede pa lahko tudi do težav s ščitnico, avtoimunih bolezni in sladkorne bolezni. 

Nasveti za zdravo črevesje

Da se v našem črevesju nekaj dogaja, kažejo zunanji znaki, kot so razna vnetja, alergije in tolerance ali pa utrujenost, bolečina, zaprtost, diareja, napihnjenost, odvajanje sluzi in celo krvi. Kadar nas doletijo podobne težave, pa je dobro poiskati mnenje zdravnika. Zavarovalnica PRVA je pripravila paket Specialisti in zdravila, kjer vam zavarovalno kritje v primeru novonastale bolezni ali poškodbe omogoča hiter dostop do specialističnih pregledov in diagnostičnih preiskav ter predpisanih zdravil, pri čemer vam ni potrebno skbeti za stroške. V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj nasvetov za ohranitev zdravja vašega črevesja.

Pazite na ustrezno prehrano

Pecivo, bel kruh, rogljički in različni pekovski izdelki lahko škodijo črevesju, še posebej, če vsebujejo visoko fruktozni koruzni sirup. Vaše črevesje ima izjemno rado vlaknine, zato raje uživajte izdelke, ki so polnozrnati in ne vsebujejo veliko sladkorja. Lahko pojeste tudi veliko zelenjave, predvsem stročnic.

Prav tako črevesju ne odgovarjajo predelane mesnine, kot so paštete, hrenovke ali salame, saj je uživanje takšne hrane povezano z večjim tveganjem za raka na debelem črevesu. Boljša izbira bo sveže meso od lokalnega kmeta, predvsem belo meso, ki vsebuje večjo količino dobrih maščob. Prav tako dodatki v sadnih sokovih v črevesju spodbujajo rast nezdravih bakterij v debelem črevesju in prispevajo k diareji, sladkorni bolezni in debelosti. Črevesju boste bolj pomagali, če si boste natočili kozarec vode ali nesladkanega čaja. Dobra ideja so tudi fermentirana živila, ki imajo ugoden probiotični učinek.

 

Črevesje podprite s prehranskimi dopolnili

Za uravnotežen mikrobiom lahko poskrbite tudi s probiotiki, ki so živi organizmi in živijo v našem črevesju. Ljudje jih v obliki fermentirane prehrane uživamo že dolgo časa, lahko pa so tudi v obliki prehranskih dopolnil. Ti so narejeni iz izoliranih vrst bakterijskih sevov. Da lahko mikrobiom čim bolje opravlja svojo funkcijo in nas ščiti pred škodljivimi boleznimi, mora biti sestavljen iz čim bolj raznolikih bakterij. 

 

Gibajte se in zmanjšajte obseg pasu

Sedeč način življenja negativno vpliva na peristaltiko v črevesju, zato se strokovnjaki strinjajo, da je katerakoli aktivnost boljša, kot nobena. Če ne marate potenja v fitnesu, bo dovolj že kakšen daljši sprehod ali lahko aerobna aktivnost, kot sta kolesarjenje ali joga.

Strokovnjaki priporočajo indeks telesne mase pod 25. Najslabše so maščobne obloge okrog našega trebuha, ki negativno vplivajo tudi na bolezni srca, zamaščena jetra itd.

 

Prenehajte kaditi

Kajenje slabo vpliva tudi na našo prebavo, poleg tega pa je tudi eden glavnih vzrokov za bolezni srca in ožilja, težave s pljuči, za nastanek astme ali različne vrste raka. 

Zmanjšajte stres

Če je le mogoče, se čim bolj izogibajte stresnim situacijam in si zase vzemite več časa. Pred spanjem meditirajte, se sproščajte, skratka zmanjšujte napetost. Dober in globok spanec pa bo poskrbel za regeneracijo telesa.

 

zdravo črevesje

 

Ne čakajte, da bo prepozno

Kadar imamo zdravo črevesje, se z njim pretirano ne obremenjujemo, pogosto zanemarimo tudi prve znake težav. S sklenitvijo ene ali kombinacije več zavarovalnih kritij zdravstvenega zavarovanja PRVA Zdravje boste poskrbeli za večjo finančno in zdravstveno varnost oziroma bo vam in vašim najbližjim olajšalo neprijetno situacijo ob novonastali bolezni ali poškodbi.

Kadar želite koristiti zavarovanje ali pa se naročiti na zdravstveno storitev, lahko pokličete naše strokovnjake na telefonsko številko točke PRVA Zdravje 01 7775775. Točka je tako dostopna 24 ur na dan, strokovnjaki pa so vam na voljo za osebni načrt zdravljenja.

Dodatno zdravstveno zavarovanje PRVA Zdravje lahko sklenejo osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji od dopolnjenega 15. do dopolnjenega 68. leta starosti. Na spletni strani si lahko preberete še več o paketih zavarovalnice PRVA in si izberete tistega ali kombinacijo, ki vam najbolj ustreza. PRVA vsebuje mrežo izvajalcev, v kateri je več kot 80 zasebnih zdravstvenih ustanov in več kot 310 uveljavljenih strokovnjakov, ki zagotavljajo tako strokovno kot celostno zdravstveno storitev na najvišji ravni.